Tips mencantikkan blog

Asslaamualaikum korang ^^ HOHO. Tiba-tiba ain terminat pula nak share dengan korang macam mana nak mencantikkan blog. Walaupun blog ain sendiri tak cantik. HAHA. kenapa tiba-tiba? Sebab tadi ain terjah Someone punya blog, maybe dia newbie, dia punya tulisan, widget-widget, header, sangat MEMENINGKAN. Sorry to say kalau ada yang terasa. So ain just nak bagi TIPS. Hope korang sudi iktu tips2 bawah ni.

1.Background
Pemilihan background adalah sangat penting! Sebab apa? Sebab kalau blogger2 lain masuk blog korang, background tu lah yang menarik perhatian mereka. Jangan pakai background yang memeningkan dan mnegelirukan tau! Macam SINI. Dah tengok? Sangat memeningkan @_@ Kalau korang nak cari background yang sesuai, korang boleh cari dekat Kak una, Amalina, Pija dan Kak lyssa. Untung korang sebab semua background diaorang cantik-cantik. So click SINI. Korang boleh ambil Freebies background ain jugak :3

2.Header
Header sangat penting! Tanpa header, blog korang takkan jadi blog. HAHA. Jangan pakai header yang gambarnya terpotong sana dan terpotong sini. Font di header korang pun jangan guna font yang tak cantik.
Kalau nak font comel-comel, click SINI. Contoh header yang agak buruk bagi aien :


brr :3 Tersangat buruk. Kalau korang nak ker header seperti diatas? Tak nak kan? So jangan buat seperti di atas! Ain ada contoh header yang cantik, credit to Qistina :


Cute kan? Ngehe. click SINI.

3.Font di entry
Antara yang terpenting. Kalau korang semua nak blog korang cantik dan ramai pengunjung, korang kena lah guna font yang menarik dan senang dibaca. Ain syorkan korang guna font Century Gothic, Short Stack dan Verdana. Semua tulisan tu kemas-kemas. Font juga boleh menarik perhatian tau. Sebab apa? Mybe pengunjung yang lain baca tajuk korang dah suka, then bila baca entry korang, Ya Allah! Pening! HAHA. So jangan guna font-font seperti di bawah :


4.Cara menulis di entry
Kalau korang nak entry korang ramai pengunjung baca dan ramai yang tertarik dengan blog korang, korang kena tulis entry korang dengan Ejaan Yang Betul. Supaya pengunjung tak pening. Jangan sesekali guna ejaan seperti ini : Wey..ecok aquw nk gi KL...x sbr rcenyew...!! \muntah rainbow/ brr :3 Boleh pening ain baca entry orang yang tulis macam tu. HAHA. So elakkan eh ^^

5.Widget di sidebar
Widget sebenarnya korang tak perlu letak banyak sangat. Benda yang tak penting jangan masukkan. Sebab maybe ia akan meburukkan lagi blog korang dan loading lambat. So widget sperti ini ini perlu dielakkan :



Kalau ada sesiapa yang guna widget cam kat atas, sila lah membuangnya. Maaf eh, sebab widget ni ain ambil dari someone punya blog. So harap awak tak marah. Yang my day, my winky tu, ain rasa tak perlu nak letak.
Sebab itu hanya akan memberatkan blog korang. Ain syorkan korang hanya letak widget follower, blog achieve, bloglist, shoutbox, pengenalan diri korang ataupun something yang boleh beri korang duit. Macam widget churp churp. Kan?

6.Shoutbox yang sliding dan ajax shoutbox
Elakkan! HAHA. Jangan guna shoutbox jenis macam ini. Kerana apa? Sebab maybe ada sesetengah pengunjung tak suka. So korang jangan guna tau. Ain syorkan korang letak cbox korang di sidebar. Supaya kelihatan kemas ^^

7.Pemilihan warna blog
Pemilihan warna blog sangat penting. Sebab kalau takde warna yang sesuai, mana datangnya kecantikan? HAHA. Kan ain dah merepek. Korang kena guna warna yang ceria dan warna yang harmoni. Korang belajar PSV tak? belajar kan? Cikgu korang ada cakap tak, kita kena suna warna yang sesuai untuk lukisan kita tau anything. Lukisan itu samalah macam warna untuk blog ini. So jangan sesekali gunakan warna seperti ini :

Ada faham? HAHA. Ain suka kalau korang guna warna Unggu, Pink, Biru, dan Hijau.  Itu sangat cantik. Hehe. 



Ain share Tips ini untuk membantu korang. Kalau korang ikut tips ain ni, maybe blog korang cantik. trus me dear. 



You can do it ^^ Click SINI.




THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

10 065 baru komen ♥:

harukichi hanari said...

aien..cer dtg blog sye,bru buat nie.tlong..komen bg cantik skit :)

Taufiq Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Taufiq Rahman said...

kak,cam mane nk letak sound and moustashe tu . time kaseh :)

syafiq roslims said...

@aien hye awk..bloggers awk mmg awesome..sye suka sgt ..btw ,sye msih trlalu awal dlm dunia bloggers nih..kalau boleh..awk share lha tips2 lain dng saya ye? tq .. kalau awk baca komen x seberapa nih

Awesome ᵔᴥᵔ said...

@syafiq roslimsterima kasih ya. Kalau boleh saya nak tahu ape blog awak?

Awesome ᵔᴥᵔ said...

@syafiq roslimsterima kasih ya. Kalau boleh saya nak tahu ape blog awak?

cHipsmore puRple said...
This comment has been removed by the author.
cHipsmore puRple said...

saya baru kat sini .. tolong tunjuk ajar boleh ?